Účinky medu

Med je směs sacharidů, proteinů, vody a dalších složek jako např. minerálů a stopových prvků (vápník, chlor, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, křemík, sodík, síra), vitamínů (B1, 2, 3, 5, 6, 8, 9), důležitých enzymů (amyláza a sacharóza) a aromatických látek, estrogenu, pylových zrnek a antibiotických účinných látek.

Světlý med - obsahuje více sacharidů, má vyšší obsah pylu. Je bohatý na vitamíny, rostlinné enzymy a aromatické silice. Je lehce stravitelný s povzbudivými účinky, proto se doporučuje pro rekonvalescenty, sportovce, děti a oslabené jedince. Nevýhodou je jeho rychlá krystalizace.

Tmavý med (lesní, medovicový) - obsahuje víc minerálních látek, stopových prvků, rostlinných barviv a složitých cukrů. Je víc aromatický a má výraznější chuť. Doporučuje se pro prevenci a léčbu dýchacích onemocnění, díky nízkému obsahu bílkovin je vhodný při onemocnění ledvin. Je delší dobu tekutý.

I přes všechnu znalost složení nedokážeme med vyrobit uměle.